In de Week van de Integriteit, van 1 tot en met 9 december, deelt Signum Interfocus elke werkdageen nieuwe best practice met u, via onze website. Op deze wijze bieden wij organisaties de kans om te leren van de successen van anderen en de eigen organisatie op die manier te helpen de volgende stap te zetten.

#3 Tone at the top

Goed voorbeeld doet volgen, ook als het gaat om integriteit. Maar hoe geef je als manager of directeur nu het goede voorbeeld, zonder dat het aanmatigend wordt? En hoe zichtbaar zijn je beslissingen eigenlijk? Een directeur van een van onze opdrachtgevers, heeft daar iets op bedacht. Hij heeft eens per kwartaal, het thema ‘integriteit’ op de MT agenda gezet. Een ‘integriteitsmomentje’, wordt het op de werkvloer wel eens met een knipoog genoemd. Tijdens deze bijeenkomst deelt hij niet alleen de integriteitsdilemma’s die hij zélf heeft meegemaakt, maar ook de kwesties die hij vanuit zijn netwerk heeft meegekregen of dingen die hij uit het nieuws heeft gehaald. Vervolgens wordt er gediscussieerd over alle afwegingsrichtingen die er bij het betreffende dilemma te bedenken zijn. Vervolgens gaan de MT leden in hun eigen teams een vergelijkbare discussie aan. Uitgangspunt is in beide overlegsituaties niet: ‘kijk ons eens even integer zijn’, maar veel meer:  ‘hoe houden we integriteit een beetje werkbaar?’ en ‘hoe zorgen we dat we zakelijke integriteit vormgeven zonder dat we onze wederpartij voor het hoofd stoten met argwaan over diens bedoelingen’?

Want prettig zakendoen en een normale wijze van relatiebeheer mogen natuurlijk niet worden onder de voet gelopen door een onwrikbare manier van omgaan met integriteit.