Op de ICT-afdeling van een gemeente hebben ze als het gaat om het afschermen van attractieve goederen de zaakjes best goed voor elkaar. Men weet dat al die iPads en mobiele telefoons nogal diefstalgevoelig zijn en hebben daarom een kluis aangeschaft waarin deze goederen worden opgeborgen. Alleen de medewerkers van de afdeling ICT hebben de sleutel. Verder wordt de ICT-afdeling zelf elke avond keurig netjes afgesloten, en ook hiervan hebben alleen de ICT-medewerkers een sleutel.

Desondanks worden op enig moment mobiele telefoons vermist. Medewerkers van de ICT-afdeling komen daarachter wanneer ze aan gebruikers een nieuw toestel willen uitreiken en misgrijpen. Zij melden dit bij het hoofd ICT, die in overleg met de gemeentesecretaris een recherchebureau inschakelt.

Recherchebureau plaatst in het geheim camera’s

Het recherchebureau doet eerst onderzoek naar het gebruik van toegangspassen buiten kantoortijden door de ICT-medewerkers, want die hebben immers als enige de sleutel van de afdeling. De passen blijken buiten kantoortijd niet te zijn gebruikt. Vervolgens plaatst het recherchebureau in het geheim camera’s. Bij het bekijken van de beelden zien de rechercheurs dat op een avond het licht op de afdeling nog brandt terwijl er niemand aanwezig is. Rond 21.00 uur loopt een man in donkere kleding de ICT-afdeling op. Hij draagt een uniform waarop een V-logo te zien is. Hij loopt echter niet naar de kluis, maar naar een bureau in een hoek van de afdeling. Hij bukt zich, pakt twee witte doosjes met teksten en afbeeldingen erop en verlaat met deze doosjes de afdeling.

Licht aan: mobiel onder bureau

De beveiliger in kwestie wordt uitgenodigd voor een gesprek. Hij wordt geconfronteerd met de beelden en bekent het wegnemen van de doosjes met – zo blijkt – mobiele telefoons. De beveiliger verklaart dat hij hierbij samenspande met een medewerker van de ICT-afdeling. Zij hadden onderling afgesproken dat de ICT-medewerker in kwestie mobiele telefoons uit de kluis zou halen en deze vervolgens onder een bureau op de afdeling zou leggen. Om de beveiliger te laten weten dat hij mobiele telefoons buiten de kluis had gelegd, liet hij het licht aan. De beveiliger kon met zijn loper gemakkelijk de ICT-afdeling oplopen en de mobiele telefoons wegnemen.

De beveiliger verkocht de mobiele telefoons en deelde de opbrengst

Vervolgens verkocht de beveiliger de mobiele telefoons op Marktplaats en deelde naar eigen zeggen de opbrengst met de ICT-medewerker.

De ICT-medewerker wordt daarna binnengeroepen. In het gesprek bevestigt hij de lezing van de beveiliger over de gang van zaken. Hij vertelt dat hij, uit angst te worden gepakt, de beveiliger niet via telefoon, sms of WhatsApp inseinde dat er mobiele telefoons klaarlagen, maar door middel van het aanlaten van het licht.

Ontslag op staande voet

De gemeente ontslaat de ICT-medewerker op staande voet en laat het beveiligingsbedrijf weten dat de beveiliger niet meer welkom is. Ook het beveiligingsbedrijf ontslaat de beveiliger op staande voet. Sindsdien is het licht op de ICT-afdeling gewoon weer uit buiten kantoortijden.