Wij delen continu persoonlijke gegevens, bij bijna alles wat wij online doen. In onze blog schreven wij een aantal weken geleden al over de risico’s daarvan, toen bleek dat een aantal medewerkers van een woningcorporatie werden lastiggevallen door hun klanten. Het is niet altijd duidelijk voor wie de gegevens inzichtelijk zijn, dat die gegevens verzameld worden en waar die gegevens vervolgens voor worden gebruikt. Mede daarom is in mei 2016 de General Data Protection Regulation (GDPR) in werking getreden, in Nederland bekend als de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Tot 25 mei 2018 krijgen organisaties de tijd hun bedrijfsvoering hiermee in overeenstemming te brengen. Daarbij hebben organisaties veel aandacht voor hun processen, netwerken en systemen. De term cybersecurity omvat echter alle maatregelen (techniek, organisatie én mens) om illegale digitale activiteiten tegen te gaan, te signaleren en om de schade ervan te beperken.

De mens blijkt in de meeste gevallen de zwakste schakel. Aan vele succesvolle cyberaanvallen ligt een actie van de mens ten grondslag. Om cybersecurity tot een succes te maken moet men zich bewust zijn van de cybersecurity, risico’s en de mogelijke gevolgen én het vermogen hebben hier vervolgens naar te handelen.

Een veelvoorkomende vorm van cybercrime in Nederland is phishing, waarbij mensen worden aangespoord hun gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen. Deze informatie wordt vervolgens met cybercriminelen gedeeld, met alle gevolgen van dien. Zijn uw medewerkers zich hiervan bewust?

De training ‘online bewustzijn’

De AVG geldt voor alle bedrijven en organisaties die persoonsgegevens vastleggen van klanten, personeel of andere personen uit de hele Europese Unie. Vrijwel alle ondernemers krijgen ermee te maken, ook ZZP’ers en het mkb. De wet geldt ook voor scholen, zorginstellingen, verenigingen en stichtingen. Deze training is bedoeld voor medewerkers van deze organisaties, die hun online bewustzijn – zowel voor privé als zakelijk gebruik – willen vergroten.

In de training worden diverse voorbeelden uit de praktijk behandeld, die de onderzoekers van Signum Interfocus tijdens hun werkzaamheden tegenkomen. Daarnaast krijgt u inzicht hoe om te gaan met een (potentieel) incident en welke maatregelen u zou kunnen nemen om het incident te beperken of te voorkomen.

Programma & meer informatie

Deze training wordt incompany aangeboden en is interactief. Verder wordt de training geheel op maat gemaakt en afgestemd op de specifieke behoeften en werkpraktijken van uw organisatie. Voorbeelden van onderwerpen die in deze training behandeld worden – en meer informatie – vindt u op deze pagina. Via onze website kunt u ook contact met ons opnemen.