TenneT TSOProfessionele screening bij integriteitsgevoelige functies is voor Europese netbeheerder TenneT TSO van groot belang. Met onder andere een online vragenlijst, een integriteitsinterview, een gesprek met referenten en een screeningsrapport, is het screeningstraject waarbij Signum Interfocus bemiddelt,  een goede en betrouwbare aanvulling op de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). 

Integriteitsgevoelige functies vereisen een uitgebreide screening tijdens de sollicitatieprocedure. Ook bij netbeheerder TenneT TSO, verantwoordelijk voor de levering van elektriciteit in Nederland en een groot deel van Duitsland, komt de werving voor dit soort vitale functies regelmatig voor.

Terugkerende samenwerking

Ronnie Overgoor was vanuit zijn functie als Cyber Security Advisor bij TenneT TSO verantwoordelijk voor het screeningsbeleid, waaronder het screeningsproces voor pre-employment en inemployment.

Er bestond al een samenwerking met Signum Interfocus voor zijn komst bij TenneT TSO. Na zijn komst werd het screeningstraject opnieuw onder de loep genomen. Ronnie Overgoor:  “In 2019, toen ik net startte met mijn nieuwe functie, begonnen we opnieuw met een aanbestedingstraject voor onze integriteitsscreenings. Signum Interfocus won de aanbesteding opnieuw.” 

“Dat had onder andere te maken met de goede prijs- en kwaliteitsverhouding en het feit dat ze passen bij onze kwaliteitseisen en visie. Voor ons een belangrijke eis, want we wilden ook samen de nieuwe criteria voor het screeningsrapport opstellen”, vertelt Ronnie Overgoor. 

“Bovendien weten we dat Signum Interfocus zorgvuldig omgaat met privacygevoelige informatie. Ze hebben zaken beveiligingstechnisch goed geregeld. Om die redenen kozen we opnieuw voor een samenwerking met Signum Interfocus.”  

Buitenlands netwerk

De mogelijkheid tot maatwerk bij integriteitsscreenings, speelde ook een rol bij de selectie van een onderzoeksbureau. “Het komt voor dat we een potentiële kandidaat uit het buitenland willen aannemen”, vertelt Ronnie Overgoor. “Het screeningsproces ziet er dan anders uit. Als dat het geval is, is voor ons het voordeel dat Signum Interfocus beschikt over een goed en betrouwbaar buitenlands netwerk met andere onderzoeksbureaus. Daardoor kunnen we zorgvuldig screenen.”

Kandidaatvriendelijke benadering

Tijdens de werving worden kandidaten uitgenodigd voor een screeningsgesprek. Een kandidaatvriendelijke benadering is een belangrijke vereiste in deze gesprekken.  

“Signum Interfocus is onderscheidend in dit onderdeel van het screeningstraject, omdat ze zich niet opstellen als politie die een verhoor uitvoert. Mijn beeld bij Signum Interfocus is dat ze zich beseffen dat het gesprek bedoeld is ter verificatie van de andere onderzoeksonderdelen, zoals de vragenlijst die de kandidaat invult. Natuurlijk zijn het gespecialiseerde onderzoekers die een bepaalde diepgang willen bereiken, maar de kandidaten ervaren dit niet als een kruisverhoor.”