Een bedrijf in de technische dienstverlening mist uit het magazijn een zeer kostbaar, specialistisch meetapparaat. Naar aanleiding van een ingesteld onderzoek blijkt dat het niet om een inbraak gaat maar dat het mogelijk van binnen de organisatie komt. En dat vermoeden blijkt juist.

Bij de uitvoering van bepaalde specialistische werkzaamheden wordt door de medewerkers van het bedrijf gebruik gemaakt van deze meetapparatuur, die opgeslagen wordt in het magazijn.  Dan blijkt dat een van de apparaten niet meer aanwezig is. De security officer wordt ingeschakeld. Deze komt tot de conclusie dat het hier niet gaat om een inbraak, maar dat mogelijk een eigen medewerker betrokken is bij deze vermissing.

Een onderzoeker van het recherchebureau zal contact leggen met de verkoper, om vervolgens de goederen te kopen.

Het door de directie ingeschakelde particuliere recherchebureau brengt in kaart welke andere mogelijkheden er zouden kunnen zijn en begint een onderzoek. In dit onderzoek is er een selectie gemaakt van medewerkers die toegang en/of de mogelijkheid hadden om de meetapparatuur weg te nemen. Er wordt onder andere gerechercheerd op social media en op internetsites waar gebruikte goederen worden aangeboden. Op een van deze internetsites wordt een meetapparaat te koop aangeboden, dat wel erg veel overeenkomsten vertoont met het uit het magazijn verdwenen apparaat. Bij deze verkoopadvertentie wordt een 06-nummer vermeld, dat na enig rechercheren te koppelen valt aan een persoon die huisgenoot blijkt te zijn van een medewerker van het bedrijf.

Het recherchebureau legt contact met de politie om een pseudokoop actie op te zetten. Een onderzoeker van het recherchebureau zal contact leggen met de verkoper, om vervolgens de goederen te kopen. Indien blijkt dat het hier gaat om het gestolen goed, zal de politie het onderzoek overnemen. Wanneer de onderzoeker zich bij de verkoper thuis meldt, blijkt het inderdaad om het vermiste meetapparaat te gaan.

De verkoper is vervolgens door de politie aangehouden. Uit het verhoor blijkt dat zijn huisgenoot, de medewerker van het bedrijf,  het apparaat heeft weggenomen. Bij de huiszoeking door de politie wordt een groot arsenaal aan gestolen goederen aangetroffen, waaronder nog meer goederen van  het bedrijf. Al deze goederen werden op het internet te koop aangeboden.

Vanzelfsprekend is de medewerker ontslagen.