De week van de Integriteit

Ook dit jaar is Signum Interfocus weer partner van de Week van de Integriteit. Dit keer hebben we drie integriteitsdilemma’s, om binnen uw organisatie te bespreken. Het is belangrijk om integriteit levend te houden, het bespreken van dit soort dilemma’s is daar een goede manier voor.

Thuiswerken

Als gevolg van de Coronacrisis werken veel mensen thuis. Dit kan de nodige integriteitsdilemma’s met zich meebrengen. Thuiswerken betekent veelal werken in een omgeving met een partner of familieleden. Zeker wanneer je in je dagelijks werk met vertrouwelijke of gevoelige bedrijfsinformatie werkt, kan dit lastig zijn. Hoe ga je om met het aannemen van bepaalde telefoontjes? Waar berg je dossiers op en hoe ga je om met een opengeklapte laptop in een gezinssituatie?

Vertrouwelijkheid en meldingsplicht

Stel je voor dat je op je werk in vertrouwen iets te horen krijgt, wat in strijd is met de integriteitsregels. De collega van wie je dit te horen krijgt, heeft je gevraagd om er verder met niemand over te praten. Echter, het is gedrag waar je behoorlijk van schrikt en wat je resoluut afkeurt. Degene over wie dit gaat, staat er goed op bij het management, dus het is nog maar de vraag of deze aantijgingen meteen een serieus luisterend oor gaan vinden. Hoe los je dit op?

Belangenverstrengeling/nevenfuncties

Het uitoefenen van nevenactiviteiten heeft veel voordelen. In het verenigingsleven zitten te springen om kundige vrijwilligers en je ontwikkelt je als professional ook op deze manier. Maar er is ook een andere kant van deze medaille, namelijk wanneer je nevenfunctie de uitoefening van je ‘echte’ baan in de weg zit. Hoe ga je daar mee om? Welke voorwaarden zouden er moeten zijn om dit goed naast elkaar te laten bestaan?

Werkvorm

Bereid individueel drie dilemma’s voor aan de hand van de volgende elementen:

    • Wat is de uitgangsituatie?
    • Wat is mijn voornaamste bedoeling in deze?
    • Met welke belangen dien ik rekening te houden?
    • Welke voor- en nadelen hebben de verschillende oplossingen voor dit dilemma?
    • Wat hebben we binnen onze organisatie hierover afgesproken?

Start vervolgens met collega’s een videocall en presenteer elkaar je dilemma’s. Maak er een goede discussie van, met respect voor elkaars standpunten en worstelingen maar wel met een kritische blik.