Een bouwbedrijf wordt geteisterd door diefstallen van bouwmaterialen, gereedschappen en diesel uit voertuigen. Het bedrijf had het vermoeden dat deze diefstallen zowel van binnenuit (eigen medewerkers) als van buitenaf waren gepleegd. Rechercheonderzoek en de inzet van bouwplaatsbeveiliging lossen het probleem zo goed als op.

In anderhalf jaar tijd werden op diverse locaties van het bedrijf meer dan 80 diefstallen gemeld. Deze meldingen zijn eerst door ons geanalyseerd. Daaruit bleek dat al deze locaties waren voorzien van een slechte beveiliging: camera’s die niet werkten, op een verkeerde plaats hingen, of een zeer slechte beeldkwaliteit hadden. Toegangshekken die niet goed afgesloten bleken te zijn, slechte of helemaal geen verlichting op de bouwplaats. Kortom, ideale omstandigheden om ongestoord diefstallen te plegen.

Bouwplaatsbeveiliging
Gezien de vele locaties waar de diefstallen plaatsvonden en het feit dat de opdrachtgever graag wilde weten of er met name interne betrokkenheid was, werd gekozen voor de inzet van zogenaamde bouwplaatsbeveiliging. Dit is een beveiligingsmethodiek specifiek gericht op bouwplaatsen, waarbij gebruik wordt gemaakt van een intelligent beveiligingssysteem.

Dit systeem is nagenoeg onzichtbare en kan op elke gewenste en noodzakelijke positie geplaatst worden. Het werkt met onopvallende, ingebouwde camera’s en is uitgerust met bewegingssensoren en een eigen stroomvoorziening. Zodra de sensoren beweging waarnemen, start de camera een beeldopname van enkele seconden. Elk incident dat zo wordt vastgelegd, wordt onmiddellijk doorgestuurd naar de meldkamer van een Particuliere Alarmcentrale (PAC). De PAC zorgt voor de alarmering en aansturing van een alarmopvolgingsdienst en schakelt het recherchebureau in om nader onderzoek te doen.

Verduistering van 2.600 liter diesel
Installatie van het systeem op een vijftal locaties leverde al na een paar dagen succes op. Zo werd een medewerker van het bouwbedrijf betrapt op diefstal van diesel, hetgeen hij ook bekende in het gesprek met de particulier onderzoekers van Signum Interfocus. De medewerker bleek dit al drie jaar lang te doen en had in totaal ongeveer 2.600 liter diesel verduisterd.

Diefstal van bouwmaterialen leidt tot ontslag
In een ander geval werd een medewerker in samenwerking met een externe partij betrapt op diefstal van diverse bouwmaterialen en gereedschappen. Ook deze medewerker bekende en gaf te kennen de feiten al meerdere malen en op diverse locaties te hebben gepleegd. De medewerkers zijn vervolgens ontslagen. Tevens is aangifte is gedaan bij de politie en is proces-verbaal opgemaakt.

Verbeterpunten
Zoals in elk fraudeonderzoek, gaven wij ook deze keer onze opdrachtgever een aantal aanbevelingen mee om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen. Naar aanleiding van onze aanbevelingen heeft de opdrachtgever de volgende zaken aangepast:

  • Het beveiligingssysteem wordt nu op alle bouwlocaties van onze opdrachtgever ingezet;
  • Elk incident wordt doorgestuurd naar de PAC, die vervolgens de alarmopvolgingsdienst inschakelt;
  • Beveiligingsadviezen over de juiste opstelling van camera’s, goede verlichting, toegangscontrole enzovoort zijn door het bouwbedrijf overgenomen.

Met deze procesverbeteringen en de inzet van het beveiligingssysteem per 1 maart 2019 zijn diverse incidenten gemeld en hebben er ook aanhoudingen plaatsgevonden. Het aantal geslaagde diefstallen is inmiddels met 90 procent afgenomen.

Deze blog is geschreven door Ton Bok, senior particulier onderzoeker bij Signum Interfocus. Deze blog verscheen ook in het magazine en op de website van Security Management.